Anne Schuchat, главен заместник-директор на CDC и д-р.

Anne Schuchat, главен заместник-директор на CDC и д-р.

Около 13% от латиноамериканските възрастни жители на окръга са получили поне една ваксина, спрямо 11% миналата седмица, но данните за етническата принадлежност са неизвестни за 54% от всички ваксинирани лица.

Жителите на окръга на възраст 16 и повече години могат да се запишат за срещи за ваксини в редица аптеки, здравни клиники и големи държавни обекти. Окръжните служители продължават да координират по-малки събития в общността. Повече информация можете да намерите на Maricopa.gov/covid19vaccine .

— Алисън Стайнбах

10:30 ч., петък: Инфекцията с COVID-19 след ваксинация е рядка, но могат да се случат пробиви

Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че от повече от 75 милиона напълно ваксинирани американци само 5800 са имали постваксинални инфекции с COVID-19 — или така наречените пробивни инфекции.

Досега малко над 40% от пробивните инфекции са били при хора на 60 или повече години и 65% са жени, каза Кристен Нордлунд от CDC Public Affairs.

Близо 30% от тези с такива инфекции не са имали никакви симптоми. Но 7% са били хоспитализирани, каза тя, а само 1% са починали.

— Карън Вайнтрауб, САЩ ДНЕС

15:00 ч. Четвъртък: Събитие за ваксини, насрочено за събота в Sunnyslope Senior Center

Обществените организации са домакини на събитие за ваксиниране в Phoenix Sunnyslope Senior Center в събота като част от продължаващите им усилия за ваксиниране на популациите, които не са добре обслужвани.

Здравните фондации HeroZona и Equality ще предложат първи дози от ваксината на Moderna от 8 сутринта до 16:00 ч. Ваксината с две дози на Moderna ще бъде приложена вместо еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson поради федералната препоръка за спиране на употребата й ваксина.

Събитието ще осигури 1000 ваксини с предварителна уговорка за тези на 18 и повече години. Индивидуалните лица могат да се обадят на двуезична сервизна линия, за да се регистрират на 888-587-3647.

Центърът за възрастни се намира на 802 E. Vogel Ave., във Финикс.

На присъстващите на събитието ще бъдат предложени и безплатни тестове за COVID-19 от Sonora Quest Laboratories и кутии за храна за семейства, които се нуждаят от тях, осигурени от Grand Canyon University и CityServe.

Събитието в събота е четвъртото, проведено от инициативата OneCommunity, която се фокусира върху достигането до разнообразни и недостатъчно обслужвани групи и гарантирането, че ваксините се разпределят справедливо. Третото събитие на групата беше на 10 април в South Mountain Community College, което сега се очаква да бъде постоянно място за ваксини.

„С три успешни събития за ваксиниране под нашите колани искаме общността да знае, че все още сме тук с тези животоспасяващи ресурси и да им помогнем да разберат защо поставянето на ваксинацията е едновременно безопасно и необходимо“, Алън „AP“ Пауъл, основател на HeroZona, се казва в изявление.

— Алисън Стайнбах

11:50 сутринта, четвъртък: Изпълнителният директор на Pfizer казва, че третата инжекция вероятно е необходима в рамките на 12 месеца; почти 6000 случая на заразени ваксинирани хора

Почти 6000 „революционни случая“ на американци, заразени с коронавируса въпреки ваксинацията, са докладвани на Центровете за контрол и превенция на заболяванията – много по-малко от 1% от 76-те милиона американци, които са напълно ваксинирани.

CDC в имейл до USA TODAY каза, че почти 400 от 5800 случая изискват хоспитализация и 74 са починали. Повече от 40% от инфекциите са при хора на 60 или повече години, 65% са жени, а 29% са безсимптомни, каза CDC.

„Всички налични ваксини са доказано ефективни за предотвратяване на тежки заболявания, хоспитализации и смъртни случаи“, каза говорителят на CDC Кристен Нордлунд. „Въпреки това, както се вижда при други ваксини, очакваме хиляди случаи на пробив на ваксината, въпреки че ваксината действа според очакванията.“

Очакваха се инфекции въпреки ваксинацията – ваксините на Moderna с две инжекции и https://bulgaria.gluconol-website.com/ Pfizer/BioNTech се оказаха ефективни над 90%, а ваксината на Johnson & Johnson с едно инжекция около 70%. Но нито една ваксина не е 100% ефективна, казват експерти.

CDC все още препоръчва на хората, които са били напълно ваксинирани, да вземат предпазни мерки на обществени места, като носене на маска, стоене на поне 6 фута разстояние от другите, избягване на тълпи и лошо проветрени пространства и често миене на ръцете.

„Ваксиналните пробивни инфекции представляват малък процент от хората, които са напълно ваксинирани“, каза Нордлунд. „CDC препоръчва всички отговарящи на условията хора да получат ваксина срещу COVID-19 веднага щом такава им бъде налична.“

— Джон Бейкън и Елинор Аспегрен, USA Today

11: сутринта, сряда: В новата кампания лидерите на общността рекламират ваксинацията

Държавните здравни служители увеличават усилията си да насърчат хората да получат ваксина срещу COVID-19 чрез нова PSA кампания.

Кампанията за обществени съобщения, наречена „Запретнете ръкава си, за да се ваксинирате срещу COVID-19“, показва лидери на общността, местни знаменитости и други влиятелни личности, които вдъхновяват хората да се ваксинират, според съобщение за новините на Министерството на здравеопазването на Аризона.

Сред представените са: д-р Кара Крист, директор на ADHS; Пастор Шериолин Къри, председателстващ старейшина на район Роки Маунтин в Африканската методистка епископална църква; Дейвид Адаме, президент и главен изпълнителен директор на Chicanos Por La Causa; и Алън „АП“ Пауъл, председател-основател на фондация HEROZONA.

В кампанията участват още: д-р Сесилия Росалес, асоцииран декан на Университета на Аризона Мел и колеж по обществено здраве Инид Цукерман; Джон Гуди, гимназиален футболен треньор в Аризона и обществен лидер; Луис „Гонзо“ Гонзалес от Аризона Даймъндбекс; Том Чембърс от Финикс Сънс; Вон Уилис, R&B музикант от Аризона; и губернаторът Дъг Дюси.

„Искам да благодаря на нашите партньори и лидери на общността, че се обединихме, за да помогнем за популяризиране на това важно послание за ваксиниране“, каза Христос в съобщението. „Насърчавам всички да се ваксинират, когато могат, тъй като има нови назначения.“

PSA на инфлуенсърите в Аризона е част от поредица, която насърчава ваксинациите в целия щат. Текущите PSA се излъчват по ефирни и кабелни телевизии, както и в социалните медии, и включват губернатор Дюси, Христос и испанска версия с Адаме.

За да научите повече за ваксинирането срещу COVID-19, посетете azhealth.gov/COVID19vaccines . За да запазите час за ваксина, посетете azhealth.gov/findvaccines .

— Майк Круз

7:30 ч. вторник: FDA, CDC: Пауза на ваксината J&J след съобщения за кръвни съсиреци

Администрацията по храните и лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват спиране на употребата на ваксината Johnson & Johnson срещу COVID-19 в САЩ след съобщения за кръвни съсиреци при лица, които са получили ваксината.

Здравните агенции пуснаха изявление във вторник сутринта, препоръчвайки паузата „от голяма предпазливост“, като казаха, че кръвните съсиреци все още изглеждат „изключително редки“. Досега CDC и FDA преглеждат шест докладвани случая в САЩ

И шестте реципиенти са жени на възраст между 18 и 48 години, като симптомите се появяват 6 до 13 дни след ваксинацията, според изявлението. Една жена загина, а една е хоспитализирана в критично състояние, съобщи New York Times.

Johnson & Johnson публикува изявление във вторник, в което се казва, че също преразглежда случаите с европейските здравни власти и е решило да забави пускането на своята ваксина в Европа.

„Безопасността и благосъстоянието на хората, които използват нашите продукти, е наш приоритет №1“, гласи изявлението на компанията. „Ние работим в тясно сътрудничество с медицински експерти и здравни власти и силно подкрепяме откритото съобщаване на тази информация на здравните специалисти и обществеността.“

Консултативният комитет по имунизационните практики на CDC ще проведе среща в сряда, за да анализира случаите. FDA каза, че ще преразгледа анализа на комисията, тъй като тя също разследва случаите.

„Докато този процес не приключи, ние препоръчваме тази пауза“, казаха в съвместно изявление д-р Ан Шучат, главен заместник-директор на CDC и д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологични продукти на FDA. „Това е важно, за да се гарантира, че общността на доставчиците на здравни услуги е наясно с потенциала за тези нежелани събития и може да планира поради уникалното лечение, необходимо за този тип кръвен съсирек.“

— Адриана Родригес/USA Today

10:30 сутринта понеделник: Pleasant Pediatrics има излишък от ваксини, търси още срещи

Служители на Pleasant Pediatrics, местна медицинска практика, казаха, че са изложени на риск от загуба на дози ваксина срещу COVID-19, ако не резервират повече часове за ваксинация.

Pleasant Pediatrics казаха, че вече са разпространили над 30 000 ваксини, но наскоро са забелязали спад в търсенето, оставяйки ги с излишък от дози, чийто срок на годност може да изтече.

Акшай Рави от Pleasant Pediatrics каза пред The ​​Arizona Republic, че получават приблизително 6000 дози седмично от окръг Марикопа, но са попълнили само приблизително 4000 срещи.

Рави каза, че ще правят срещи на закрито на пет места, изброени на уебсайта им, седем дни в седмицата.

И петте места са отворени за ваксинации от 8 до 17 часа от понеделник до петък и от 8 до 14 часа в събота и неделя.

Петте места са:

  • 15715 S. 46-та улица, апартамент 102, Финикс
  • 9744 W. Northern Ave., апартамент 1310, Пеория
  • 9059 W. Lake Pleasant Pkwy., апартамент E540, Пеория
  • 9980 W. Glendale Ave., Suite 130, Glendale
  • 10180 W. Happy Valley Pkwy., Пеория

Докато държавата ваксинира хора на 16 и повече години, Pleasant Pediatrics прилага ваксината Moderna, която е одобрена само за тези на 18 и повече години, според Рави. Хората на възраст между 16 и 18 години трябва да посетят щатски POD за ваксина.

Pleasant Pediatrics препоръчва на желаещите да се ваксинират да използват своята онлайн система за резервиране на час на PleasantPediatrics.com .

– Конър Ван Лигтен

Тя каза, че не разбира защо е взето решението да се разшири допустимостта за почти всички, преди много хора с увреждания да са имали шанса да се ваксинират.

„Беше много внезапно – усещах се като шамар в лицето“, каза тя.

Кулфан каза, че е чувала същите чувства от хора в различни групи за подкрепа на хората с увреждания, с които участва, добавяйки, че е видяла „недоверие и гняв“, както и „общо усещане, че животът им отново няма значение“.

Въпреки че Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха , че повечето хора с увреждания „не са изложени на по-висок риск“ от заразяване с вируса, той каза, че някои хора с увреждания са изложени на по-висок риск поради основните медицински състояния.

Хората, които имат ограничена подвижност, които имат проблеми с обработката на информация или практикуването на превантивни мерки като миене на ръце и социално дистанциране, или които не могат лесно да предадат симптомите, също са изложени на по-висок риск, каза CDC.

Тя каза, че Скайлър е „развълнуван“ да получи ваксината и че се е страхувал да не хване COVID-19 и да й я даде. Сега те се страхуват, че ще отнеме още повече време, за да му направят ваксина и да се върнат към нормалното.

Кулфан каза в светлината на текущата ситуация, че „би било хубаво“ да видим POD за ваксини, създадени специално за тези, които са най-уязвими.

Майерс каза, че той и други настояват държавата да включи хората с увреждания в техния план за внедряване на ваксина от края на миналата година, но техните препоръки до голяма степен са пренебрегнати.

Една от тези препоръки беше държавата незабавно да издаде директива за включване на лица, получаващи дългосрочни грижи, в приоритетна група 1B, каза Майерс.

Беше му казано, че препоръката ще бъде отнесена до Консултативния комитет за приоритизиране на ваксини и антивирусни лекарства и че държавните лидери ще се свържат отново „в много близко бъдеще“ с резултата от този разговор.

Това не се случи, каза Майерс.

Той каза, че липсата на отговор от страна на правителствените органи е „някак модел през цялата пандемия“, добавяйки, че „по-често не сме получавали никакъв директен отговор на тези разговори“.

„Бяха предприети действия, но обикновено тези действия идват малко изненадващо за нас.“

Такъв беше случаят със съобщението в понеделник за разширяването на допустимостта.

Той нарече решението "прекрасно" и "фантастично", но каза, че същевременно е "голямо разочарование", че ваксините не са били предоставени на хората с увреждания преди този момент.

Contents