A be nem oltottak fogékonyak maradnak a fertőzésekre.

A be nem oltottak fogékonyak maradnak a fertőzésekre.

A Kaiser Family Foundation közvélemény-kutatása szerint 10-ből 3 republikánus azt mondja, hogy biztosan nem kap védőoltást.

Ez azt jelenti, hogy Amerika a végén úgy nézhet ki, mint egy foltvarró paplan, olyan területeken, ahol alacsony a COVID-19-fertőzöttség, máshol pedig továbbra is virágzik a vírus.

„Lesznek olyan helyek, például a vidéki Idaho, ahol nagyon független gondolkodású emberek élnek, ahol tovább terjedhet a terjedés, mert csak az emberek 25%-át oltják be” – mondta Dr. William Schaffner professzor. és fertőző betegségek szakértője a Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Karának Nashville-ben, Tennessee államban.

Tennessee-ben Schaffner már "feltűnő" szakadékot lát a város és az ország között. "Nagyon aggódom, hogy ez a vírus tovább fog parázsolni a vidéki területeken" – mondta.

Az alacsony oltottságú területeken a COVID-19 ugyanúgy fog viselkedni, mint ma.

„A beoltatlan emberek ugyanolyan kockázatnak vannak kitéve a fertőzésnek, mint valaha” – mondta William Hanage, a Harvard Chan Közegészségügyi Iskola epidemiológusa.

Az oltás ereje

A COVID-19 fertőzés veszélyei jelentősek. A CDC adatai szerint a be nem oltottak közül, akiknél pozitív lett a COVID-19, körülbelül 20%-uk súlyos betegséggel, 5%-uk intenzív osztályon, 1-2%-uk pedig meghal.

A be nem oltottak fogékonyak maradnak a fertőzésekre. De ugyanígy lesznek a már sebezhető emberek is – a 65 év felettiek, akik immunhiányosak vagy más egészségügyi problémájuk van. Még ha be is oltották őket, biztonságuk megőrzése érdekében a végtelenségig be kell tartaniuk az olyan óvintézkedéseket, mint a maszk viselése és a társadalmi távolságtartás, különben súlyos betegségeket kockáztatnak.

Emiatt a közegészségügyi és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők egyre inkább azt mondják, hogy az állomány immunitásának nem kell a középpontjában állnia. Maga a széles körű oltás a COVID-19-et gyilkosból valami sokkal jóindulatúbbá változtathatja, legalábbis az immunizált emberek számára.

Izrael, ahol 62%-kal a világ eddigi legmagasabb oltási aránya van, áttekintést ad arról, hogy mi történhet.

Javítsa szíve egészségét és vitalitását – kezdje el a Welltone-nal a https://welltone-website.com/ oldalon.

„Amint az oltások aránya elérte az 50%-ot, azt látta, hogy az esetek és a halálozások száma zuhanni kezdett” – mondta Christina Ramirez, az UCLA biostatisztika professzora.

Az izraeli adatok azt mutatják, hogy a beoltottak nemcsak sokkal kisebb valószínűséggel lesznek súlyosan megbetegedve vagy meghalnak, de ha mégis elkapják a COVID-19-et, az szinte mindig enyhe eset.

„Szinte nem számít, hogy a vírus átterjed-e a lakosság körében, ha nem okoz komoly problémákat” – mondta Dr. Timothy Brewer, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem epidemiológiai professzora.

A remény az, hogy végül az oltások aránya elég magasra emelkedik ahhoz, hogy a sebezhető helyek csökkenjenek, és összességében kevesebb vírus keringjen.

Még többen dönthetnek az oltás mellett, amint kiderül, mekkora védelmet nyújt, mondta Ajay Sethi, a Wisconsin-Madison Egyetem népegészségügyi tanulmányok professzora.

"Igyekszem optimista lenni" – mondta. "Nem szeretném leírni a vidéki területeket azzal, hogy örökre azok a közösségek maradnak, amelyek megtagadják az oltást. Idővel ez megváltozik."

Amerika COVID-19 jövője

Egy másik lehetséges wild card a COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 változatai.

Egyelőre megnyugtatóak az izraeli adatok. Még ott is, ahol a keringő vírus 80%-a a fertőzőbb B.1.1.7 variánsból származott, amelyet először az Egyesült Királyságban észleltek, a Pfizer vakcina nagyon hatékony volt. A Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinák mindegyike bizonyos védelmet nyújt a változatok ellen.

Ez megváltozhat, ahogy új változatok jelennek meg, különösen, ha a világ többi része nem tud elegendő oltóanyagot beszerezni. A gyógyszergyárak már dolgoznak új vakcinákon és emlékeztetőkön. A Pfizer és a Moderna is azt mondta, hogy a múlt héten az embereknek valószínűleg éves emlékeztető dózisra lesz szükségük a COVID-19 oltásból.

Ennek ellenére olyan szakértők, mint Dr. Monica Gandhi, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora, rámutattak arra a bizonyítékra, hogy a COVID-19 nem fejleszti túl a vakcinákat.

"Kicsit meglepett az utóbbi időben a sajtóban a változatokkal kapcsolatban kinyilvánított pesszimizmus, és az a tétovázás, hogy nem engedik, hogy a vakcinák átvigyenek minket a járványon. Azt hiszem, ezek jelentik a megoldást" – mondta Gandhi.

Mivel a vírus továbbra is kering, a dolgok nem fognak visszaállni 2019 novemberére, mielőtt a vírus ellepte volna a világot – mondta az UCLA Brewer.

"A plexiüveg akadályok a szupermarketben soha nem fognak eltűnni" – mondta. – De azt hiszem, eljutunk oda, ahol nem lesz univerzális maszkviselés.

Sok ember számára a COVID-19 olyan háttérbetegséggé válhat, mint az influenza, amely télen gyantázik, nyáron pedig enyhül, és évente vagy minden második évben emlékeztető oltást igényel.

"Teljesen lehetséges, hogy néhány év múlva az immunizált emberek szippantást kapnak, és ez valójában a SARS-CoV-2, de soha nem tudják" – mondta Hanage.

Szakértők szerint a COVID-19 jövője az Egyesült Államokban végső soron azon múlik, hogy az amerikaiak hajlandóak-e elfogadni a vakcinákat.

„Hosszú ideig küzdeni fogunk az alacsony oltottság ellen” – mondta Meyers, a Texasi Egyetem munkatársa. "A COVID-19 egy olyan lopakodó vírus – gyorsan és hangtalanul terjed – addig nem kezd elhalványulni, amíg az emberek túlnyomó többsége nem immunizálódik."

Lépjen kapcsolatba Elizabeth Weise-vel az eweise@usatoday.com címen

Körülbelül 12 amerikaiból 1 nem kapta meg időben a második ütemezett COVID-19 oltóanyagot, és bár ez aggasztja az epidemiológusokat, a követés sokkal jobb, mint a többi felnőtt kétadagos vakcina.

A Centers for Disease Control and Prevention legfrissebb adatai szerint a Pfizer-BioNTech vagy Moderna COVID-19 vakcinát kapott emberek körülbelül 92%-a visszatért a második oltáshoz.

A szakértők megjegyezték, hogy a koronavírus elleni legszélesebb körben használt vakcinák kétadagos rendszerének ilyen kitöltési számai okot adnak az ünneplésre.

"A történelem legnagyobb tömeges oltási programjával a második oltásra visszatérők 92%-a óriási győzelem" – mondta Dr. Monica Gandhi, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségek specialistája.

A második oltás számít, mert erősebb immunitást biztosít a COVID-19 ellen. Az első adag, az úgynevezett alapdózis, bevezeti a szervezetbe a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus felszínén található tüskefehérjét. A második fokozza az immunválaszt, így a szervezet készen áll a vírus elleni küzdelemre, ha ki van téve.

"Ez az oka annak, hogy továbbra is meg kell szólítanunk az embereket, hogy meggyőzzük őket arról, miért olyan fontos saját maguk, családjuk és közösségük számára, hogy a vakcinák teljes komponensét elkészítsék" – mondta az ország vezető fertőző betegségek szakértője, dr. Anthony Fauci mondta hétfőn a Harvard Chan Közegészségügyi Iskola városházán.

"Ez a cseresznye a fagylalt tetején" – mondta Dr. William Schaffner, a nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Karának professzora és fertőző betegségek szakértője. "Erősíti az immunrendszert, és segít biztosítani a hosszú távú védelmet."

A magas teljes körű oltási arány részben azért lehet, mert az emberek jobban megértik a COVID-19 kockázatait más, oltással megelőzhető betegségekhez képest – mondta Katia Bruxvoort, a Kaiser Permanente dél-kaliforniai kutatási és kutatási osztályának fertőző betegségek epidemiológusa. Értékelés.

"A legtöbb ember életét közvetlenül érintette a COVID-19, betegség, szeretett személy elvesztése, munkahelyi és iskolai megszakítások és egyéb változások miatt" – mondta Bruxvoort, aki a többszörös dózisú vakcinák felvételét tanulmányozza.

"Az első és a második oltás között lévő emberek biztosan megfertőződhetnek, különösen azokon a helyeken, ahol magas az esetek aránya, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy kapja meg a második oltást" – mondta Gandhi.

A Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyaga két adagot igényel 21, illetve 28 napos különbséggel. Az Egyesült Államokban eddig beadott 232 millió adagból 224 milliót tesznek ki

A Johnson & Johnson vakcina beadása, amelyet rövid időre szüneteltetnek, miközben az egészségügyi tisztviselők egy nagyon ritka mellékhatást vizsgáltak, csak egy oltást igényel. Mivel „egy és kész”, különösen hasznos a nehezen elérhető populációk és azok számára, akik nehezen tudnak visszatérni egy második adagra – mondta Schaffner.

A CDC megjegyzi, hogy a Pfizer-BioNtech vagy Moderna vakcina második adagját kihagyó emberek tényleges száma valószínűleg kevesebb, mint 8%, mert egyesek olyan különböző szervezetektől kaptak adagot, amelyek esetleg nem számítógépes nyilvántartásokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Az arányok idővel javulhatnak, mivel könnyebbé válik a második adag beütemezése, és ahogy frissülnek a feljegyzések – mondta Dr. Gregory Poland, a Mayo Clinic vakcinakutató csoportjának igazgatója.

"Ez egy kicsit mozgó célpont; a kormányzati rendszerek mindig egy kicsit le vannak maradva" – mondta Lengyelország.

A közegészségügyi tisztviselők mindig is tudták, hogy a felnőttek kétadagos oltási kampánya nehéz lesz. A gyerekek sok olyan oltást kapnak, amelyekhez többszöri oltás szükséges, de mivel gyakran fordulnak gyermekorvoshoz, könnyebben beadhatók.

Nehéz rávenni a felnőtteket, hogy jöjjenek vissza a második oltásra. Az övsömör a bárányhimlő vírusa által okozott fájdalmas kiütés, amely 80 éves korára 3 beoltatlan emberből 1-et érint. CDC.

A hepatitis B májbetegséget és halált okozhat. A megelőzésére szolgáló vakcinák két- és háromadagos sorozatban is kaphatók. A kétadagos vakcina esetében a felnőttek mindössze 45%-a fejezte be a teljes sorozatot. Bruxvoort Kaiser Health System tanulmánya szerint a három adagból álló ütemterv esetében csak 26% volt.

A szakértők szerint sok okból nem jönnek vissza az emberek az emlékeztető oltásért. Egyesek számára túl bonyolult az ütemezés.

"Sok ember még azt sem tudja, mi lesz a menetrendjük négy hét múlva" – mondta Dr. Ashish Jha, a Brown Egyetem Közegészségügyi Karának dékánja és a világjárvány szakértője egy keddi sajtótájékoztatón.

Még ő is nehezen illeszkedett be a második COVID-19 elleni oltásra.

"Csak türelmesnek kell lennünk, és több lehetőséget kell adnunk az embereknek, hogy visszatérjenek" – mondta.

Mások erősen reagáltak az első adagra, és tétováznak, hogy megkapják-e a másodikat.

"Azt hihetik, hogy ha az első adag elkapja őket, jobb, ha megvárják a második adagot" – mondta Lengyelország. – Rendben van, amíg visszamennek, és megkapják.

Az ajánlott három-négy hétnél tovább várni nem jelent problémát. Az embereknek meg kell kapniuk az erősítőt, amikor csak lehet – értett egyet Schaffner.

– Nem fognak kiabálni veled! ő mondta. – Kapsz egy széles mosolyt és egy köszönetet.

Tavaly márciusban, amikor a COVID-19 megérkezett Indiába, az 1,4 milliárd lakosú országot gyorsan két hónapra bezárták, szigorú ellenőrzés alatt tartva a fertőzési arányt. Szeptemberben volt egy kiugrás, de a számok visszaestek.

Februárra a megbetegedések száma történelmi mélyponton volt, és az ország ellazulni kezdett, azt gondolva, hogy legyőzte a vírust – mondta Dr. Amita Gupta, a baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola fertőző betegségek specialistája.

Az emberek elkezdtek krikettjátékokra, vallási ünnepekre és esküvőkre járni. "Lényegében sokat lazítottak a szabályokon" – mondta.

Most az ország ügyek száma exponenciálisan növekszik, és egészségügyi rendszere, különösen a kisebb városokban, túlterhelt.

„Majdnem olyan, mintha India tökéletes vihart sújtott volna” – mondta SV Subramanian, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola népegészségügyi és földrajzkutatója.

India olyan nagy, hogy különböző tényezők játszhattak szerepet a különböző területeken, és úgy tűnik, hogy a városok jelenleg jobban szenvednek, mint a vidéki területek – mondta. De a kombináció katasztrófához vezetett.

"A kórházak tele vannak, és nincsenek ágyaik – teljesen ezzel kell szembenézniük. Háborús mentalitásban vannak" – mondta Gupta. A vonatkocsikat és a szállodákat kórházakká alakítják át.

India miniszterelnöke segítségért esedezett, és más nemzetek, köztük az Egyesült Államok is válaszolt.

A Fehér Ház illetékesei kedden közölték, hogy az oxigéntartályok és az oxigén előállítására szolgáló eszközök szállítmányai a következő héten indulnak Indiába.

Contents