След това те могат да бъдат инжектирани в ръцете на американците.

След това те могат да бъдат инжектирани в ръцете на американците.

възрастни, които не са били имунокомпрометирани. Ваксината на Pfizer е била 88% ефективна, а на J&J е 71%.

Как действат ваксините срещу COVID-19?

И двете ваксини срещу COVID-19 на Moderna и Pfizer са направени с информационна РНК технология. Те използват протеин, който имитира шиповия протеин на вируса SARS-CoV-2. Той подмамва тялото да създаде имунен отговор, който ще защити човека от вируса.

Те не използват живия вирус и не могат да дадат на човек COVID-19.

ИРНК, използвана за производството на тези ваксини, не засяга и не взаимодейства с ДНК или генетичен материал на човек. Бързо се разгражда от организма и се елиминира.

Ваксината J&J е различна. Това е аденовирусна векторна ваксина. Той използва модифициран вирус на настинка, който е лишен от няколко от своите гени. Тези гени се заменят с генетичен материал от вируса SARS-CoV-2, който след това предизвиква имунен отговор, за да защити човек от вируса.

Ваксината на Johnson & Johnson не може да се размножава в тялото и не може да даде на човек COVID-19. Освен това не променя ДНК на човека.

Нова ли е технологията, използвана за разработване на иРНК ваксините?

Не, не е ново.

Технологията е изучавана и тествана от десетилетия, включително при разработването на ваксини срещу грип, Зика, бяс и цитомегаловирус. Просто иРНК ваксините срещу COVID-19, създадени от Pfizer и Moderna, бяха първите, които завършиха федералния регулаторен процес и пуснаха на пазара иРНК ваксина.

В допълнение към използването на иРНК в производството на ваксини, технологията също е използвана в изследванията на рака, за да задейства имунната система да атакува раковите клетки.

Какъв беше процесът на одобрение?

Коронавирусните ваксини са създадени и тествани чрез същия процес, който FDA и CDC изискват за всяка ваксина, която се използва днес в САЩ. Те не бяха експериментални.

Доверете се на Welltone и се доверете на бъдещето на сърцето си – щракнете върху https://welltone-website.com/bg/ .

Ето как работи:

Фармацевтичните компании първо трябваше да кандидатстват пред FDA за разрешение да тестват нови ваксини за борба с новия коронавирус. FDA оцени тези приложения и беше доволна, че идеите и технологията, които планираха да използват, отговарят на нейните стандарти за качество и безопасност.

След това започнаха клиничните изпитвания.

Всяка компания набира хиляди доброволци за рандомизирани, заслепени и контролирани проучвания, проведени в серия от фази, които се разширяват на всяко ниво, за да включат повече хора. Опитите помогнаха на учените да определят дали ваксините действат, какви са страничните ефекти и да идентифицират идеалната доза.

След това данните от клиничните изпитвания бяха предадени на FDA и CDC за преглед. Федералните регулатори инспектираха съоръженията за производство на ваксини, за да гарантират, че компаниите могат да произвеждат ваксините надеждно и последователно.

След това всяка от компаниите трябваше да подаде заявление за лицензиране, като иска разрешение да разпространява и продава своите ваксини на обществеността.

Консултативният комитет по ваксините и свързаните с тях биологични продукти на FDA , съставен от независима група от експерти учени, прегледа всички данни и препоръча всяка ваксина за разрешение за спешна употреба. Комисарят на FDA подписа препоръките.

На този етап Консултативният комитет по имунизационните практики на CDC разработи препоръки за употребата на всяка от ваксините, като установи кой трябва да ги получи, броя на дозите, които трябва да бъдат дадени и на какво разстояние трябва да бъдат разположени.

След като комитетът на CDC издаде насоки за ваксините, директорът на CDC ги одобри. След това те могат да бъдат инжектирани в ръцете на американците.

Pfizer беше първият, който спечели разрешение за спешна употреба в средата на декември 2020 г. Скоро беше последван от Moderna и след това от Johnson & Johnson в края на февруари.

Още: Как Мичиган помогна да се проправи пътя за първата коронавирусна ваксина в САЩ

Още: Историческо пътуване: Pfizer се готви да достави 6,4 милиона дози ваксини срещу COVID-19

През август FDA одобри напълно ваксината на Pfizer за американци на възраст 16 и повече години. Ваксината остава под разрешение за спешна употреба за тийнейджъри и тийнейджъри на възраст 12-15 години и за трета доза за хора с отслабен имунитет.

Комитет на FDA препоръча в петък да бъде предоставено разрешение за спешна употреба за трета доза от ваксината Pfizer за хора шест месеца след втората доза, ако са на възраст 65 и повече години или са изложени на висок риск от тежки усложнения на COVID-19 поради основно здравословно състояние състояния като затлъстяване или диабет.

Комисарят на FDA, комисията на CDC и директорът на CDC трябва да са съгласни, преди да може да бъде дадено разрешение за спешна употреба. Тези стъпки може да се предприемат най-скоро следващата седмица.

Moderna също е подала заявление за пълно разрешение за своята ваксина, а Johnson & Johnson се очаква скоро да кандидатства за пълно одобрение.

Какви са рисковете?

И трите ваксини срещу коронавирус продължават да се подлагат на най- интензивния мониторинг на безопасността от всички ваксини в историята на САЩ. Както FDA, така и CDC казват, че ползите от ваксинирането далеч надхвърлят рисковете.

Най-често съобщаваните странични ефекти и за трите ваксини са леки и имат тенденция да се разсейват в рамките на един до два дни. Те включват болка, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите или ставите, втрисане и треска. Освен това рядко се съобщава за тежки алергични реакции.

И трите ваксини се считат за безопасни и ефективни за предотвратяване на хоспитализация и смърт от COVID-19, но има някои опасения относно безопасността:

JOHNSON & JOHNSON: През април FDA добави предупреждение за безопасност , заявявайки, че има връзка с редки съобщения за синдром на тромбоза-тромбоцитопения след ваксинация. Състоянието причинява кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на тромбоцити в кръвта, които могат да бъдат животозастрашаващи. Тези с най-висок риск от усложнение са жени на възраст 18-49 години.

През юли беше добавено и предупреждение за леко повишен риск от развитие на синдром на Guillain-Barré след приемане на ваксината. Рядкото неврологично състояние кара имунната система на тялото да уврежда нервните клетки и може да доведе до мускулна слабост и понякога парализа.

През август бяха добавени предупреждения, че ваксината също може да предизвика тинитус или звънене в ушите, диария и повръщане.

PFIZER & MODERNA: През юни консултативният комитет за ваксини на CDC прегледа съобщенията за възпаление на сърцето сред тийнейджъри и млади хора, след като са били имунизирани с ваксина Pfizer или Moderna срещу COVID-19.

Консултативният комитет по имунизационните практики на CDC призна, че вероятно има връзка с миокардит и перикардит сред 12- до 39-годишните след ваксинация.

Усложнението е по-вероятно да се появи при момчета и млади мъже и най-вероятно е състоянието да се появи през първите пет дни след ваксинацията. Повечето, които са развили сърдечно усложнение след ваксинацията, са се възстановили напълно.

Всеки може да съобщи за нежелани реакции на федералната система за докладване на нежелани събития при ваксини, като се обади на 800-822-7967 или онлайн на vaers.hhs.gov/reportevent.html .

Ползите от ваксинацията превишават ли рисковете?

да Неваксинираните хора са 4,5 пъти по-склонни да бъдат заразени с коронавирус в сравнение с напълно ваксинираните хора. Те също така са над 10 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани с COVID-19 и 11 пъти по-вероятно да умрат от болестта, каза директорът на CDC д-р Рошел Валенски.

Данните идват от ново проучване на случаите , хоспитализациите и смъртните случаи от вируса сред повече от 600 000 души в 13 щата от 4 април до 17 юли, когато силно заразният делта вариант циркулираше в САЩ

Проучването, каза Валенски, „предлага допълнителни доказателства за силата на ваксинацията“.

Въпреки че много малък процент от хората са имали усложнения от ваксинация, 1 на всеки 500 американци е починал от COVID-19 от началото на пандемията. Това беше третата водеща причина за смърт през месец август и сега е заразила повече от 41,8 милиона души и е убила повече от 668 000 в Съединените щати .

Вирусът също може да причини малко разбрани дългосрочни усложнения, които могат да бъдат инвалидизиращи и да продължат четири или повече седмици след първоначалната инфекция. Известен като дълъг COVID или пост-COVID синдром , той може да засегне всяка основна органна система и може да включва умора, болка, мозъчна мъгла, затруднено дишане, кашлица или недостиг на въздух, главоболие, сърцебиене, замаяност и др.

Учените знаят, че ваксините работят за предотвратяване на хоспитализация и смърт от COVID-19. Сравнително рискът от сериозни странични ефекти от някоя от ваксините е изключително малък.

Сред 1 милион жени на възраст 18-49 години, които са получили ваксината J&J, седем са развили кръвни съсиреци с нисък брой на тромбоцитите, според CDC . Честотата на синдрома на Guillain-Barré сред американците на 18 и повече години, които са получили ваксината J&J, се оценява на около 1,5 на 100 000.

За тези, които са взели ваксините на Moderna или Pfizer, случаи на сериозно сърдечно възпаление – миокардит или перикардит – са докладвани в размер на 12,6 на милион души в рамките на 21 дни след втора доза ваксина, въпреки че някои случаи са докладвани и след първата доза също.

Анафилаксия , тежка алергична реакция, се наблюдава при 2 до 5 души на 1 милион, които получават ваксина срещу COVID-19 в САЩ

Какви са религиозните възражения срещу ваксините?

Много малко религии се противопоставят на ваксините срещу COVID-19 като въпрос на доктрина.

Традиционно християнските учени отхвърлят използването на ваксини; повечето от нейните членове разчитат на молитва за изцеление и са потърсили религиозни изключения от мандатите за ваксини.

Църквата обаче излезе с изявление на уебсайта си , в което се казва, че членовете „са свободни да правят свой собствен избор относно всички житейски решения, в съответствие със закона, включително дали да се ваксинират или не. Това не са решения, наложени от тяхната църква ."

Някои членове на Холандската реформирана църква също се противопоставят на ваксините, вярвайки, че те се намесват в Божията воля. Но и това не е абсолютно. Някои членове също гледат на ваксините като на дарове от Бог, според преглед на религиозните възражения срещу ваксините от университета Вандербилт.

Католиците също имат някои възражения.

В началото на март седемте католически епископи на Мичиган, включително архиепископ Алън Вигнерон от архиепископията о

Нолан Островски се чувстваше така, сякаш смъртта е близо.

„Почувствах много отчаяние и много тъмнина над себе си“, каза Островски, 52, който беше хоспитализиран в края на юли с COVID-19 в болница „Спароу“ в Лансинг. "Когато затворих очи, сякаш смъртта идваше."

Той започна да се моли, мислейки за съпругата си Катлийн и трите им деца. Тогава той видя краката на мъж, облечен в кафява роба, близо до леглото си.

„Мислех, че той е моят ангел-пазител“, каза Островски, дърводелец, който живее в Итън Рапидс. — В това имаше известна утеха.

Не можа да различи пълната фигура на мъжа, но като го видя там, Островски донесе спокойствие.

Още: Ако бъде канонизиран, отец Солан Кейси, свещеник от Детройт, ще бъде рядкост сред светците

Въпреки че не го знаеше по това време, семейството на Островски се молеше за възстановяването му и молеше блажения Соланус Кейси , свещеник капуцин, който работи две десетилетия в манастира Св. Бонавентура в Детройт и за когото се казва, че изцелява болните, да ходатайствам.

Кейси, който основа Кухнята за супи Capuchin , почина през 1957 г., но през годините след това се появиха доклади от хора, които казват, че той продължава да отговаря на молитвите им, като се застъпва от тяхно име, за да помогне за излекуване на болести, да обедини отново проблемни семейства и да помогне на хората преодоляване на пристрастяването, каза преподобният Едуард Фоли, свещеник капуцин, който е заместник постулатор на каузата за канонизиране на блажения Соланус.

Още: Ако бъде канонизиран, отец Солан Кейси, свещеник от Детройт, ще бъде рядкост сред светците

Още: Чудо от Детройт: Помогнал ли е отец Соланус Кейси да излекува жена от Панама?

Още: Драматичният спад на католическите сестри в Мичиган принуждава конгрегациите и Църквата да се променят

„Има хиляди услуги, за които се съобщава, хиляди, след като той почина през 57 г. … но Рим призна едно чудо“, каза Фоли.

Това чудо беше признато от папа Франциск през 2017 г., когато Кейси бе обявен за блажен след изцелението на Паула Медина Сарате, пенсионирана учителка от Панама.

Contents